+38 096-895-46-47 +38 050-530-93-63

Індивідуальна дієта для літніх людей

Навіщо потрібна дієта людям похилого віку?

 

А ви коли-небудь замислювалися про те, чому для літніх людей треба особливе харчування?

Що відбувається в організмі літньої людини? Чи зберігаються ті ж функції засвоюваності їжі, як і людей середнього віку? Відповідь однозначна – ні!

У старості різко знижується метаболізм: швидкість, з якою їжа перетворюється в енергію.

Фізична активність людей похилого віку з віком знижується. Потрапляє в організм з їжею калорії засвоюються набагато повільніше. І тому люди похилого віку набагато частіше набирають вагу.

Крім вікового гормонального впливу, з усіма іншими органами, старіє і кишечник. У кишечнику розвиваються гнильні бактерії, вітаміни не отримують потрібний синтез, мікрофлора в кишечнику вже не та, не може досить добре знезаразити бактерії, погано виводиться холестерин, починають синтезуватися жирні кислоти.

Внаслідок усього вищевказаного, ми можемо зробити висновок: для людей похилого віку потрібна дієта!

 

Корисне харчування для людей похилого

 

Будь-яка дієта націлена збалансоване харчування, яке дозволить в тому чи іншому випадку підтримувати необхідний стан здоров’я, оптимальну вагу, з урахуванням особливостей організму або наявності захворювань.

У нашому випадку ми будемо говорити про харчування людей похилого віку, його правильному підборі, яке допоможе зберегти працездатність всіх органів борг роки, без шкоди для здоров’я.

Ми те що ми їмо! Цей вислів дуже актуально для людей похилого віку!

Корисність харчування в цьому віці визначається з урахуванням наступних параметрів:

  • Антисклеротичний спрямованість
  • Мінімальна кількість жирів
  • Насиченість вуглеводами знизити
  • Обмеження в раціоні солі та солоних продуктів
  • Обмеження вживання солодких продуктів
  • Помірність харчування
  • Своєчасність і частота прийому їжі
  • Дозованість порцій

З урахуванням таких рекомендацій необхідно складати і раціон їжі, і графік її прийому.

Зрозуміло, що самим літнім людям складно це зробити. Тут необхідно підключення родичів, які проживають спільно з людьми похилого віку.

 

Харчування ослаблених людей похилого віку

 

Люди старше 55 років повинні включати в свій раціон продукти, які містять менше мінералів. Мінеральні речовини мають особливість накопичуватися в організмі, і в літньому віці їх накопичення максимально. У суглобах накопичуються солі, в кровоносних судинах – холестерин. Це може бути причиною остеопорозу, який в літньому віці трапляється в кілька разів частіше, ніж в середньому віці.

Для підтримки функцій життєдіяльності організму, які ослаблені віковими змінами, необхідно вживати такі продукти:

  • Ягоди і фрукти
  • Овочі
  • Риба замість м’яса
  • Морепродукти
  • Супи ненаваристі
  • Омлети, пудинги
  • Каші
  • Чай з молоком
  • Трав’яний чай
  • Чай з медом
  • Хліб з цільнозерновий борошна
  • Кисломолочні продукти
  • Печені яблука

Вживаючи в їжу «правильні» продукти, літні люди продовжують собі життя. При цьому також можна уникнути багатьох захворювань, які викликає неправильне, неповноцінне харчування.

 

Харчування в будинку для літніх людей

 

Якщо старий чоловік живе вдома в колі сім’ї, то вони можуть забезпечити йому необхідне харчування, за якістю, з витримкою режиму прийому їжі. Але не у всіх є така можливість, так як члени сім’ї працюють, не бувають постійно вдома.

І також якщо людина самотня, а стан здоров’я вже значно ослаблено, йому теж складно контролювати свій раціон харчування.

У будинках для людей похилого віку, куди можуть бути визначені такі літні люди, їх харчування знаходиться під постійним контролем.

Режим харчування може коливатися від 5 до 7 разів на добу. Щоденне меню різноманітне і не повторюється протягом тижня. Меню складають відповідні профільні фахівці.

Таким чином, дотримується збалансованість всіх корисних речовин в харчуванні.

Також може бути врахована індивідуальна особливість окремих пацієнтів, з урахуванням перенесених ними захворювань, а також наявності хронічних (перенесені інсульти, інфаркти, наявність цукрового діабету, гіпертонії і т. П.)

Крім того, щодня готується свіжа їжа, що складно буває забезпечити це в домашніх умовах.

Що важливо, розмір порції витримується завжди, що не дозволить пацієнтам переїдати, а це дуже шкідливо в літньому віці.

Для певних категорій людей похилого віку, яким складно пересуватися, або є інші свідчення, їжа може доставлятися в кімнату. Окремих пацієнтів. При наявності необхідності, може годувати відповідний працівник.

Необхідно відзначити і той факт, що технологія приготування їжі в будинках для людей похилого віку відповідає всіх необхідним стандартам.